We gebruiken op deze site cookies. Door op deze site te surfen aanvaardt u ons cookiebeleid.

Ok Meer weten

News

Accounting Alert N°1

LEI-code verplicht vanaf 2018 voor bedrijven en VZW's die beleggen

De Europese MiFID II-richtijn moet de financiële markten transparanter maken om risico's op het gebied van beurstransacties sneller te detecteren.

Naar aanleiding van deze richtlijn zullen met ingang van 1 januari 2018 bedrijven die bepaalde financiële instrumenten verhandelen over een speciaal ondernemingsnummer moeten beschikken: de LEI-code (Legal Entity Identifier). De code bestond al sinds 2013, maar wordt verplicht vanaf 1 januari 2018. Zonder die code zullen geen beursgenoteerde financiële transacties meer kunnen worden verricht. De juridische entiteiten zullen een LEI-code moeten aanschaffen om financiële transacties zoals deze te kunnen verrichten:

  • Aandelen (vastgoedcertificaten, turbo's, ETF's en warrants)
  • Obligaties, staatsobligaties
  • Termijncontracten
  • Opties
  • BEVAKS

In België kan de LEI-code slechts op één manier worden aangevraagd: op de website van GS1 Belgium & Luxembourg en via Xerius. De initiële kostprijs van een LEI-code varieert van 79 tot 89 euro. Daarna kan jaarlijks een bijdrage voor verlenging worden betaald, die varieert van 49 tot 59 euro.

Hebt u nog vragen? Neem dan zeker contact op met uw contactpersoon om de inschrijvingsprocedure voor de LEI-code aan te vragen.

Forfaitair voordeel van alle aard – inkomsten 2018

Met ingang van 1 januari 2018 zullen de forfaitaire voordelen van alle aard voordeliger zijn voor alle belastingbetalers. Hieronder vindt u de nieuwe bedragen.

 

 

Inkomsten 2017

Inkomsten 2018

Computer

180

72

Mobiele telefoon/tablet

150

36

Internet

60

60

Telefoonabonnement

/

48